KATARZYNA
BUJAKIEWICZ

Należy do grona najpopularniejszych polskich aktorek, autentyczna we wszystkich projektach, których się podejmuje, do bólu prawdziwa i naturalna. Lubiana zarówno przez mężczyzn, którzy doceniają jej kobiecą urodę i sexappeal, jak i przez kobiety, które odbierają Kasię jako „równą babkę” i „koleżankę z sąsiedztwa”. Jest aktorką o wielu twarzach. Zagrała w komediach („Kochaj i rób co chcesz”, „Zróbmy sobie wnuka”, „Nigdy w życiu”, „Listy do M”), w filmach sensacyjnych („RH+”, „Poranek kojota”), historycznych („Sława i chwała”, „Stara Baśń- kiedy słońce było Bogiem”) oraz w dramatach („Warszawa”, „Inferno”). Jednak serca wielu widzów zdobyła dzięki rolom serialowym. Wcieliła się w postać uroczej, nieco zagubionej siostry Marty w „Na dobre i na złe” i energicznej, radosnej Marioli w „Magdzie M”. Później związała się z serialem „Lekarze” przez rolę pełnej temperamentu instrumentariuszki Sylwii.
Kasia to również ceniona aktorka teatralna (Teatr Współczesny/Szczecin, Teatr Polski/Poznań). Uwielbia sport i prowadzi aktywny tryb życia, jak sama przyznaje: „dzień bez biegania, to dzień stracony”, chętnie zamienia szpilki na dres. Jest zaangażowana od wielu lat w działania Drużyny Szpiku, jest potencjalnym dawcą i ciągle czeka na ten najważniejszy telefon. Wspiera inicjatywy proekologiczne, żyje świadomie i zdrowo. Jeśli decyduje się na udział w jakimś projekcie, robi to z pełnym przekonaniem, i na 100%, zarażając innych swoją energią, otwartością i pozytywnym spojrzeniem na świat. Zajmuje się tym co dla niej ważne, nie rozmieniając się na drobne. Dzieli swoje życie na przed i po urodzeniu córki Oli.

Filmografia

Ballada o Kasi i drzewie (1981)

• Śmieciuch (1982)

• Marionetki (1983)

• Marta i gwiazdy (1983)

• Ballada o końcu świata (1984)

• Koza (1986)

• Mama – Nic (1992) jako modelka

• Jakub (1993) jako kasjerka w sklepie

• Kochaj i rób co chcesz (1997) jako Samanti, gwiazda disco-polo

• Na dobre i na złe (1999–2011) jako pielęgniarka Marta

• Pucuś (2000) jako Mariola

• Stars in Black (2000) jako Bajka

• Nie ma zmiłuj (2000)

• Poranek kojota (2001) jako blondyna przy barze

• Stacja (2001) jako Doris

• Inferno (2001) jako Inga/Inez

• Marzenia do spełnienia (2001–2002) jako Mariola, znajoma Zdzisia

• Rób swoje, ryzyko jest twoje (2002) jako Zuza

• Warszawa (2003)

• Zróbmy sobie wnuka (2003) jako Krysia Tuchałowa, siostrzenica Koselów

• Stara baśń – kiedy słońce było bogiem (2003) jako Mila

• Stara baśń (2004) jako Mila

• Nigdy w życiu! (2004) jako Dziunia

• Rh+ (2005) jako Agata

• Gwiazdy w czerni (2005) jako Barmanka

• Magda M. (2005–2007) jako Mariola Adamska-Płaska

• Nie kłam kochanie (2008) jako Iza

• Listy do M. (2011) jako Larwa

• Lekarze (2012) jako Sylwia Matysik

Gościnnie

• Maszyna zmian (1995) jako kasjerka w sklepie zabawkarskim

• Sława i chwała (1997) jako Kasia, służąca w Pustych Łąkach

• Twarze i maski (2000) jako Sabina Zielińska, kochanka Kujawy

• 13 posterunek 2 (2000)

• Niania (odc. 63) (2007) jako kierowca taksówki

Polski dubbing

• Cziłała z Beverly Hills (2008) jako Chloe

• Scooby-Doo 2: Potwory na gigancie (2004) jako dziennikarka Heather Jasper Hoe

MARZENA
ROGALSKA

Ceniona i lubiana dziennikarka telewizyjna i radiowa. Karierę w mediach rozpoczęła w 1995 roku w krakowskim oddziale TVP, gdzie prowadziła magazyn filmowy. Później przez wiele lat współpracowała z radiem RMF FM, następnie z Radiem Kolor. Sama przyznaje, że radio od zawsze było dla niej medium magicznym.

Obecnie związana z TVP2 ( „Pytanie na Śniadanie”) oraz Radiem Złote Przeboje, w którym prowadzi autorską audycję . Na stałe współpracuje z magazynem „Uroda życia”. Jej niebanalne wywiady doskonale wpisują się w rozwojowy charakter pisma. Interesuje ją człowiek na każdym etapie swojego rozwoju, dlatego jej znak rozpoznawczy to pasja i osobiste zaangażowanie z jakim przeprowadza swoje wywiady. Dawniej gospodyni kultowego talk-show „Miasto kobiet” w TVN Style oraz prowadząca teleturnieje „Czy jesteś mądrzejszy od piątoklasisty” (TV Puls) oraz „Dzieciaki górą” (TVP2). Przez trzy lata współprowadząca show „Kocham Cię Polsko” w TVP2. Prowadząca  pierwszą edycję programu „Przygarnij mnie”.

Swoją pracę kocha tak bardzo, że dziennikarkę grała nawet w filmach: „Zakochani” P. Wereśniaka, „Job” K. Niewolskiego oraz w serialu „Magda M” K. Langa czy „Barwach szczęścia”.

Pasję dziennikarską dzieli z artystyczną. Grała w musicalu „Metro”. Występowała też gościnnie na płytach zespołu Raz Dwa Trzy. Nagrała piosenkę z Mattem Kowalskym. Na studenckim festiwalu „Fama” otrzymała nagrodę indywidualną za kreację aktorską.

Współautorka książki „ Być Kobietą biznesu”.  W 2016 roku zadebiutowała jako pisarka, a  jej „Wyprzedaż snów” odniosła znaczący sukces wydawniczy, zyskując duże grono oddanych czytelników. Premiera drugiej części powieści zatytułowana „Gra w kolory” odbyła się 14. lutego 2018 roku.

Niedawno spełniła swoje marzenie z młodości i wystąpiła na deskach teatru Capitol w sztuce „Czy to Ty czy nie Ty”, premiera odbyła się 15. lutego 2018.

Niepoprawna wielbicielka zwierząt zwłaszcza kotów. Uzależniona od podróży, książek i amerykańskich seriali. Pasjonatka kuchni pięciu przemian.

ŁUKASZ
NOWICKI

Łukasz Nowicki, znany i lubiany aktor filmowy i teatralny, lektor, prezenter. Absolwent krakowskiej PWST. Żyje bardzo intensywnie, najczęściej w biegu. Jego największą pasją są podróże, to one pozwalają mu złapać oddech i dystans. Uwielbia męskie wyprawy: spartańskie warunki, dalekie wędrówki, kontakt z naturą i odrobinę ryzyka.

Gra w Teatrze Komedia, wcześniej przez lata związany z teatrem Ateneum w Warszawie. Gościnnie występował w Teatrze Polonia, zakopiańskim Teatrze im. Stanisława Ignacego Witkiewicza oraz krakowskim Teatrze Bagatela.

Bardzo szybko zaczął pojawiać się w filmach, m.in. „Deszczowym żołnierzu”, „Prawie ojca”, „Córach szczęścia”, „Małej Vilmie. Ostatnim dzienniku”, „Prymasie. Trzech latach z tysiąca”, “Niepochowanym” „1409. Aferze na zamku Bartenstein”. Jedną z głównych ról zagrał w przebojowej komedii „Fenomen” w reżyserii Tadeusza Paradowicza.

Filmografia Łukasza Nowickiego to również seriale, pojawia się w nich systematycznie od końca lat 90. W mniejszych lub większych rolach można go było zobaczyć między innymi w „Skarbie sekretarza”, „Złotopolskich”, „Na dobre i na złe”, „Magdzie M.”, „Heli w opałach”, „Niani”, „39 i pół”, „Naznaczonym”, „Na Wspólnej”, „Grzesznych i bogatych” oraz „Barwach szczęścia”.

W połowie lat dziewięćdziesiątych rozpoczął swoją przygodę z dubbingiem, użyczając głosu szeregowi postaci zarówno filmowych, jak i serialowych. Jego głęboki, charakterystyczny głos doskonale znają także miłośnicy gier komputerowych czy słuchowisk radiowych .

W telewizyjnej dwójce prowadzi program „Pytanie na śniadanie” oraz teleturniej „Postaw na Milion”.

Filmografia

2017
KAMERDYNER
Film w produkcji
Obsada aktorska (Gustaw von Wagner)
2015
HISTORIA KOBIETY
Film fabularny
Obsada aktorska
2014
BARWY SZCZĘŚCIA
Serial fabularny
Obsada aktorska (adwokat Sławomir Wolski, przyjaciel Kasi)
1064, 1066, 1070
2014
NA DOBRE I NA ZŁE
Serial fabularny
Obsada aktorska (dziennikarz)
CIEŃ SZANSY (548)
2013 – 2014
WRZUĆ NA LUUUZ
Serial fabularny
Obsada aktorska (Lucjan, kolega Pawła; odcinki: 3-4, 7, 10)
2013
BARWY SZCZĘŚCIA
Serial fabularny
Obsada aktorska (Sławomir Wolski)
870, 872, 875, 878
2013
OJCIEC MATEUSZ
Serial fabularny
Obsada aktorska
NA ZŁEJ DRODZE (121)
2012 – 2014
PIĄTY STADION
Serial fabularny
Obsada aktorska (występuje w roli samego siebie; „Piąty stadion na żywo” – odcinek 1)
2012
BARWY SZCZĘŚCIA
Serial fabularny
Obsada aktorska (Sławomir Wolski)
716, 718, 719, 722, 723, 731, 736, 745, 749, 762, 763, 765, 771, 780, 782, 805, 808, 829, 830, 832
2012
OJCIEC MATEUSZ
Serial fabularny
Obsada aktorska (aktor Damian Tarkowski, mąż Bilskiej)
TRUJĄCA ORCHIDEA (99)
2012
PRAWO AGATY
Serial fabularny
Obsada aktorska (Maciek)
9, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22
2011
HOTEL 52
Serial fabularny
Obsada aktorska (adwokat Łukasz Hartman)
29
2011
RODZINKA.PL
Serial fabularny
Obsada aktorska (tata Piotrka)
FERIE W DOMU (1)
2010 – 2011
PROSTO W SERCE
Serial fabularny
Obsada aktorska (mecenas Makowski; odcinki: 120, 127, 137, 142, 144, 146-147, 151-154)
2010
FENOMEN
Film fabularny
Obsada aktorska (scenarzysta Stanisław)
2010
NOWA
Serial fabularny
Obsada aktorska (Piotr Cieślik, mąż Marty)
PACJENTKA (4)
2009
GRZESZNI I BOGACI
Serial fabularny
Obsada aktorska (Wielebny Bob)
POWRÓT REJCZEL (2)
2009
NAZNACZONY
Serial fabularny
Obsada aktorska (dziennikarz Grypiński „Grippen”)
TATUAŻ (3), TRUMNA NA URODZINY (4)
2009
NIANIA
Serial fabularny
Obsada aktorska (borowiec)
BIAŁE SZALEŃSTWO (122)
2008
39 I PÓŁ
Serial fabularny
Obsada aktorska (Ryszard Kądziołka)
2, 11, 12
2008
HELA W OPAŁACH
Serial fabularny
Obsada aktorska (Benek Kostka, trener Kacpra)
NIC NA SIŁĘ (43), PORA NA DYREKTORA (45), DWÓCH NARZECZONYCH (46)
2007
HELA W OPAŁACH
Serial fabularny
Obsada aktorska (Benek Kostka, trener Kacpra)
WSZYSCY FACECI HELI (41)
2007
TAJEMNICA TWIERDZY SZYFRÓW
Serial fabularny
Obsada aktorska (Iwan Biriukow, dowódca radzieckich spadochroniarzy)
2006
KOCHAJ MNIE, KOCHAJ!
Serial fabularny
Obsada aktorska (doktor Bartek Milewski)
2006
MAGDA M.
Serial fabularny
Obsada aktorska (Grzegorz Zabraniecki)
18, 20, 21, 22, 25, 29, 30
2005
1409. AFERA NA ZAMKU BARTENSTEIN
Film fabularny
Obsada aktorska (stróż prawa)
2005
MAGDA M.
Serial fabularny
Obsada aktorska (szef Sebastiana)
15
2004
A TEMETETLEN HALOTT
Film fabularny
Obsada aktorska (dziennikarz)
2003 – 2015
NA WSPÓLNEJ
Serial fabularny
Obsada aktorska (Zygmunt Kraszewski, mąż Renaty)
2003
MĘSKIE – ŻEŃSKIE
Serial fabularny
Obsada aktorska (Andrzej, właściciel papugi „Jadzi”)
WIGILIA
2003
POGODA NA JUTRO
Film fabularny
Obsada aktorska (głos prowadzącego program „Claudii”)
2002 – 2010
SAMO ŻYCIE
Serial fabularny
Obsada aktorska (Szymon Sieniawski „Ludo”, pracownik Prokuratury Rejonowej, kolega Teresy Jankowskiej)
2002
JEST SPRAWA…
Film fabularny – telewizyjny
Obsada aktorska (Uwe Muller)
2001
NA DOBRE I NA ZŁE
Serial fabularny
Obsada aktorska (ojciec Adasia)
SKRADZIONE DZIECIŃSTWO (68)
2001
ZŁOTOPOLSCY
Serial fabularny
Obsada aktorska (Borys Stojan, kierowca i masażysta Kowalskiego)
NARZECZONE I KAWALEROWIE (354), JÓZEFIE ! CZY CI NIE ŻAL (355), ZAGINIONA (356), ZGUBA SIĘ ZNALAZŁA (358), DWIE SZKLANKI WODY (359), DZIECKO INCOGNITO (362), ODRZUCONY (363), BEZRADNA MEDYCYNA (372), TO JAK MATKA NIEBOSZCZKA (376)
2001
ZŁOTOPOLSCY
Serial fabularny
Obsada aktorska (Borys Stojan, masażysta Kowalskiego)
TE PODŁE ZŁOTOPOLSKIE (375)
2000 – 2001
PRZEPROWADZKI
Serial fabularny
Obsada aktorska (Bogdan Szczygieł, syn Stanisława)
2000
ENDURO BOJZ
Film fabularny
Obsada aktorska
2000
KISVILMA. AZ UTOLSO NAPLO
Film fabularny
Obsada aktorska (Laszlo Kovacs, ojciec Vilmy)
2000
PRYMAS. TRZY LATA Z TYSIĄCA
Film fabularny
Obsada aktorska
2000
SKARB SEKRETARZA
Serial fabularny
Obsada aktorska (Uwe Muller)
1999
CÓRY SZCZĘŚCIA
Film fabularny
Obsada aktorska (ochroniarz Roberta)
1999
PRAWO OJCA
Film fabularny
Obsada aktorska (Zdzisław Kaczor „Pałka”)
1998
EDITH I MARLENE
Spektakl telewizyjny
Obsada aktorska (Theo)
1997
MATKA COURAGE I JEJ DZIECI
Spektakl telewizyjny
Obsada aktorska (Schweizerkas)
1997
NOWE SZATY CESARZA
Spektakl telewizyjny
Obsada aktorska (Balbin)
1996
DESZCZOWY ŻOŁNIERZ
Film fabularny
Obsada aktorska (Jan Szymański w młodości)
1995
LA SETTIMA STANZA
Film fabularny
Obsada aktorska (student; nie występuje w napisach)
1994
ZABAWA W KOTY
Spektakl telewizyjny
Obsada aktorska (Kelner)

Lektor
2014
MIŁOŚĆ POTRZEBNA OD ZARAZ
Serial dokumentalny
Lektor
2009
WIELKA WOJNA NA WSCHODZIE
Serial dokumentalny – fabularyzowany
Lektor
2006
ALE SIĘ KRĘCI!
Serial fabularny
Lektor
2005
STILL ALIVE
Film dokumentalny
Lektor
2004
TECZKI
Film dokumentalny
Lektor
2003
POLSCY NOBLIŚCI
Film dokumentalny
Lektor
2002
CZARNE ORŁY
Film dokumentalny
Lektor
2002
KADRY Z HISTORII „KADRU” 1956 – 2001
Film dokumentalny
Lektor
2000
KOBIETY, GAZETY I ŁZY
Film dokumentalny
Lektor (w napisach określenie funkcji: Współpraca)
1999
JERZY GROTOWSKI. PRÓBA PORTRETU/ESQUISSE D’UN PORTRAIT
Film dokumentalny
Lektor

EWA DRZYZGA

Urodziła się w Krakowie, gdzie ukończyła filologię rosyjską na WSP dzisiejszym Uniwersytecie Pedagogicznym.

Swoją karierę w mediach zaczynała w Polskim Radio, gdzie odbyła trzymiesięczny staż. Wkrótce potem rozpoczęła pracę w radiu RMF FM, gdzie prowadziła serwisy informacyjne. Była również reporterem, przekazywała relacje na żywo, a następnie pełniła funkcję Dyrektora Informacji RMF-u. Przez krótki czas współpracowała z TVP1, a następnie z Polsatem, gdzie współprowadziła program z Andrzejem Sołtysikiem i Brianem Scotem. Następnie wyjechała na stypendium dziennikarskie do USA.

Od 17 lat związana z telewizją TVN, w której przez 16 lat prowadziła najpopularniejszy talk show w Polsce – Rozmowy w Toku. Kilkukrotnie wraz z ekipą Rozmów w toku wyruszała w odległe regiony, by przybliżyć widzom kulturę i obyczaje egzotycznych części świata.

Uhonorowana wieloma prestiżowymi nagrodami. W roku 2001 otrzymała Wiktora w kategorii „osobowość telewizyjna”. W tym samym roku wyróżniona nagrodą Tęczowy Laur za konsekwentne przestrzeganie zasad równości ludzi. W 2003 otrzymała Szwedzkie Okulary Równości.

Trzykrotnie nagrodzona Telekamerą – publicystyka (2004), talk-show (2005), program społeczno – interwencyjny (2006). W 2007 roku otrzymała „Złotą Telekamerę”. W 2017 roku zajęła się problematyką medyczną. Prowadzi cotygodniowy „najzdrowszy program telewizyjny” czyli 36,6.  Za ten program otrzymała nagrodę Lidera Ochrony Zdrowia 2017 w dziedzinie media i PR.

AGATA

PUTERKO

Jeśli nie zostałaby aktorką, to pewnie do dziś trenowałaby narciarstwo. Porzuciła ukochane góry, aby pójść artystyczną drogą. I był to dobry wybór, ponieważ jeszcze przed ukończeniem szkoły aktorskiej zadebiutowała główną rolą u Krystiana Lupy w spektaklu ‚Spirala’.

Góralka z pochodzenia i z charakteru. Kieruje się zasadą ‚wszystko albo nic’. Od zawsze marzyła, aby uczyć się od najlepszych, dlatego po skończeniu szkoły wyjechała do Stanów, żeby studiować w prestiżowym Ivana Chubbuck Studio w Los Angeles. Uważa ten czas  za najbardziej owocny w swoim życiu. Wie, że wszystko jest możliwe, jeśli  wyznacznikiem jest pasja i zaangażowanie. Pracuje intensywnie, lubi wyzwania. Żyje w biegu, uwielbia sport i smutne filmy. Jest absolwentką filologii angielskiej i szkoły muzycznej w klasie fortepianu. Ma swojego kampera, którym podróżuje po świecie. Ceni zdrowy styl życia, jednak za dobrą kawę i czerwone wino jest w stanie oddać wiele.

Projekty artystyczne

2016 – recital utworów W. Młynarskiego „ Młyn się kręci” reż. Anna Sroka

2015 – spektakl teatralny „Spirala”, reż. Krystian Lupa, główna rola

2015 – dyplom filmowy „ Korowód” Arthur Schniztler, reż. Krzysztof Lang, główna rola

2015 – serial „Przypadki Cezarego P.” , rola drugoplanowa 2014 – serial „Barwy Szczęścia” , rola drugoplanowa

2014 – reklama Mastercard / Heineken Opener Festival

2013 – spektakl „Tramwaj zwany pożądaniem” reż. E. Słoboda , główna rola /Blanche Dubois

2013 – warsztaty aktorskie z Bernardem Hillerem/ Berlin

2012 – teraz : współpraca wokalna z Mieczysławem Litwioskim

2011 – warsztaty teatralne w London Academy of Dramatic Art/ Londyn

Demo

JOANNA

OPIAT-BOJARSKA

Z wykształcenia ekonomistka, od kilku lat uzależniona od pisania autorka poczytnych kryminałów. Prowadzi warsztaty kreatywnego pisania w najlepszej szkole kreatywnego pisania: Maszyna do Pisania. Już podczas debiutu mogła wybierać z grona chętnych wydawców. Wybrała wtedy Zysk i S-ka. O jej powieść pt. Koneser walczyły dwa najlepsze wydawnictwa w Polsce. W ciągu czterech lat napisała i wydała siedem książek. Zadebiutowała w 2011 r. groteskową powieścią autobiograficzną „Kto wyłączy mój mózg?”. Po niej pojawiły się powieści obyczajowe: „Blogostan i Klub Wrednych Matek”. Szybko jednak doszła do wniosku, że tworzenie kryminałów daje jej największą satysfakcję. Autorka dwóch serii kryminalnych: z dziennikarką śledczą Anną Rogozińską („Słodkich snów, Anno”, „Zaufaj mi, Anno”) oraz z policjantami Burzą Burzyńskim i Młodym Majewskim („Gdzie jesteś, Leno?”, “ Koneser”). W 2014 roku dołączyła do wydawnictwa Czarna Owca, a jej powieści kryminalne ukazują się w prestiżowej Czarnej Serii. Niech nikogo nie zwiedzie jej wykształcenie. Kryminał w wykonaniu ekonomistów święci tryumfy na całym świecie, czego przykładem są powieści Jo Nesbo czy Camilli Läckberg. Historie kryminalne, które tworzy mogły wydarzyć się naprawdę, ich siłę stanowią niespodziewane zwroty akcji, wysoki ładunek emocjonalny oraz trzymanie się realiów. Joanna to kobieta, która umie patrzeć na świat z męskiej perspektywy.